Dış cephe mantolaması, farklı sıcaklıklara sahip iki alandaki ısı dengesizliğini önlemeye dayalı bir işlemdir. Dış cephe mantolama işlemi, ısı kaybının önüne geçerek enerji tasarrufu sağlar. Isı yalıtımının bir parçası olan dış cephe mantolaması ile binanın kullanım konforu artar. Yazımızda da dış cephelere uygulanan bu mantolama işleminin neden önemli olduğunu ve nasıl uygulandığını sizin için inceledik.
Mantolama ne demek sorusunu kısa cevabı, yalıtım amacıyla yapılan yapıyı giydirme işlemidir. Isı dengesizliğini önleme amacı taşıyan bu işlem, daha konforlu bir iç mekân kullanımı sağlar. Dış cephe mantolaması olarak da bilinen mantolama, ısı dengesizlikleri dışında rutubeti önlemek amacıyla da yapılır. Özellikle mevsim geçişlerinde yapının ısı dengesizliğiyle karşılaşmaması için dış cephe mantolamasına ihtiyaç duyulur. Yapı ömrünü de uzatan dış cephe mantolaması ile güvenli ve ısı yalıtımlı bir binada oturabilirsiniz. Şimdi, dış cephe mantolamanın neden önemli olduğu ile ilgili detaylara geçelim.
Dış Cephe Mantolama Neden Önemlidir?
Mantolamanın temel işlevi, iç mekândaki ısı dengesini korumaktır. Dışarısı ile iç mekân arasındaki dengesiz ısı farklılıklarını önleyen mantolama, farklı cephelerde uygulanır. Dış cephe mantolaması, duvarlara dışarıdan yalıtım yapılmasıyla dışarıdaki aşırı soğuk ve sıcak havanın girişini engeller. Isı yalıtım amacıyla yapılan dış cephe mantolama, binanın taşıyıcı sistemlerini korozyona karşı da koruyarak binanın yapı sağlamlığını teminat altına alır. Ayrıca yapılan dış cephe ısı yalıtımı ile iç mekânda kullanılacak ısı enerji maliyetlerinin de önüne geçilir. Dış cephe mantolama yapmanın avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Enerji tasarrufu:
Dış cephe yalıtımı, enerji kaynaklarının düzensiz kullanımından doğan maliyetlerini önler. Böylece doğal kaynakların kullanılmasıyla da enerji tasarrufu sağlanır.
Bina Ömrünü Uzatma:
Bina yapısının sağlamlığını koruyan unsurlardan biri yalıtımdır. Dış cephe yalıtımı ile duvar, kolon ve kirişler rutubetten korur. Kolon mantolama da kolonun kuvvet taşıma gücünün artırılmasını sağlayan bir mantolama yöntemidir. Yapının uzun yıllar konforlu şekilde kullanılması adına hasarların da kapatılması sağlanır.
Çevre Kirliliğini Önleme:
Enerjinin daha verimli kullanılmasıyla yakıt tasarrufu da sağlanır. Bu durum da hava kirliliğinin önüne geçer. Yalıtım olmayan binalarda ise fazla enerji tüketimi ile havaya yayılan karbonmonoksit, karbondioksit ve toz oranında artış meydana gelir.
İç Mekân Sıcaklığını Dengelemesi:
Yapılan dış yalıtımın başlıca yararı, iç mekânın konforlu şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Evin ısıl konforunu artırarak yaşam alanında dengeli bir sıcaklığın olmasını da önayak olur.
Bina Dış Görünüşüne Estetik Kazandırması:
Bina mantolama sistemlerinin en önemli katkılarından biri de yapının dıştan dekoratif kaplanmasını da sağlamasıdır. Isı köprülerini engelleyen dış yalıtım, dış cephe kaplamalarıyla da binaya estetik görünüm kazandırır.