Isı yalıtımı başta olmak üzere yangın ve ses yalıtımında da kendini gösteren yapı malzemelerinden biri taşyünüdür. Dayanıklı yapısı ile öne çıkan taşyünü malzemesi, farklı formlarda üretilerek yalıtım işleminin en doğru şekilde yapılmasına katkı sunar. Peki tüm özellikleriyle taşyünü nedir, nerelerde kullanılır ve taşyünü ile yalıtım nasıl yapılır? UKS Yapı olarak taşyünü nedir sorusuyla merak edilenlere cevap verdik.
Taşyünü Nedir?
Bazalt, diyabaz ve dolomit gibi taşların eritilerek liflere dönüştürülmesiyle taşyünü malzemesi elde edilir. Elde edilen lifler, katkı malzemeleri ve dönüştürücüler kullanılarak yalıtıma uygun şekilde taşyünü yalıtım malzemesine dönüşür. Bağlayıcıların kullanılmasıyla taşyününün farklı formlarda üretilerek kullanılması sağlanır. Sprey, levha ve rulo, taşyünü malzemesinin çeşitli formlarını ifade eder. Yalıtım için taşyünü kullanılırken genellikle sprey ve rulo formunda yalıtım uygulanır. Taşyünü nedir sorusunu yanıtladığımıza göre şimdi bir diğer adıyla kaya yünü özellikleri ve kullanım alanlarına göz atalım.
Taşyünü Özellikleri Nelerdir?
İnşaat ve yapı sektörünün sıkça kullanılan malzemelerinden biri olan taşyününün genel özellikleri şöyledir:
Isı yalıtım performansı yüksektir.
Isı iletkenlik katsayısı 0,036 W/mK- 0,040 W/mK arasındadır.
İçerisinde %97 oranında elyaf yer alır.
Ses geçirgenliği en az olan yalıtım malzemeleri arasındadır.
Kullanım alanına göre farklı boyuttaki taşyünü ölçüleri tercih edilir.
Suya ve neme karşı dirençlidir.
Doğal taşlardan üretilmesiyle beraber geri dönüştürülebilir yapıdadır.
Farklı taşyünü çeşitleri mevcuttur.
Kolay şekillendirilebilir ve hafif, esnek yapıdadır.
Hava sızıntılarını engeller.
Korozyon ve paslanma gibi sorunları önler.
İnorganik yapıya sahiptir ve bakteri oluşumunu engeller.
Sıcak ve rutubete karşı dayanıklıdır ve herhangi bir biçim bozulmasına uğramaz.
Taşyününün yapısal özellikleri, onu yalıtım işleminin öncelikli malzemelerinden biri yapar. Peki taşyünü ne işe yarar, taş yününün temel işlevi nedir?
Taşyünü Ne İşe Yarar?
Taşyünü malzemesinin başlıca işlevi, yalıtım işleminde kullanılmasıdır. Isı yalıtımı başta olmak üzere mantolama, yangın ve ses izolasyonunda da taşyünü malzemesi belli başlı avantajlar sağlar. Yalıtım dışında bölme duvarlar ve inşaat yapımında da kullanılan esas malzemeler arasındadır. Yangına, ısıya dayanıklı yapısı ve su itici özelliğiyle hem yapı hem de inşaat sektörünün bir parçasıdır.
Yalıtımda kullanılan taşyünü malzemesi, yapının güvenliğini teminat altına alırken kullanan kişiye de kolaylık sağlar. Esnek, pratik ve hafif yapısı ile yalıtımın uygulandığı alana kolaylıkla nüfuz eder. Yangın yalıtımının başlıca malzemesi olarak yangın durdurucu özelliği barındırır. Kısacası taşyünü malzemesi kullanıldığı alana kolayca sirayet eder ve dayanıklı yapısıyla da yalıtım ve inşaatın uzun ömürlü olmasına katkı sunar.
Taşyünü Nerelerde Kullanılır?
Taşyünü kullanım alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Dış cephe mantolama
Isı, ses ve yangın izolasyonu
Gemi inşaatı
Çelik kapı yangın yalıtımı ve bölme duvar yapımı
Rutubet ve nem yalıtımı
Fırın izolasyonu
Elektrik ev araç-gereçlerin yapımı
Organik tarım üretimi ve topraksız seracılık
Isı, ses ve yangın yalıtımında kullanılan taş yünü malzemesi, aşırı sıcak ve rutubete karşı üstün performans sunar. Böylelikle yalıtım uygulanırken herhangi bir çatlama, aşınma veya korozyon riskini beraberinde getirmez. Yine organik topraksız tarım üretiminde de doğal taşlardan elde edilen taşyününü toprak yerine kullanılır. Gemi inşaatında kullanılma nedeni ise su itici özelliğe sahip olmasıdır. Ara bölme duvarlarının da yalıtım işleminde taşyünü ara bölme levhası uygulanır. Teras ve çatı izolasyonunun da bir parçası olan taşyünü, levha formundaki yapısı ile yalıtımın uygulanmasına katkı sağlar. Çatı teraslarında kullanılan taşyünü malzemesinin detayları için UKS Bautherm Çatı Teras Levhası ürününe göz atabilirsiniz.